Bułeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne i sycące, w sam raz na śniadanie, podwieczorek, kolację lub po prostu przekąskę. Jednym słowem- na wszystko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    10 dag drożdży
    2 żółtka
    2 jajka
    0,5 l ciepłego mleka
    o,5 kostki margaryny
    1 łyżka soli, 2 łyżki cukru
    łyżeczka kurkumy lub curry

    Farsz:
    0,5 kg pieczarek
    3 cebule
    15 dag sera żółtego
    zioła prowansalskie, papryka mielona ostra
    olej

Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, roztopioną, ostudzoną margarynę i resztę składników dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz :pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule razem z pieczarkami, ziołami prowansalskimi i papryką podsmażamy na oleju do miękkości.
  • 3. Z ciasta formujemy niewielkie placuszki, na środek każdego kładziemy po łyżce farszu i po trochę sera żółtego. Zlepiamy formując bułeczki. Układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie bułeczki posypujemy resztą żółtego sera i dalej zapiekamy ok. 5 minut.

Porady

Bułeczki najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy