Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 min.
Z jajek oddzielić żółtka, dodać do nich sól i utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, pianę z białek i cukier waniliowy, całość połączyć ze sobą-wyrobić. Następnie dodać roztopioną margarynę. ciasto wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego wałek i podzielić na kawałki o grubości ok 2 cm. Kawałki ciasta lekko rozpłaszczać palcami na placuszki. Na środek każdego kłaść jagody po czym brzegi ciasta sklejać w jeden punkt. Bułeczki układać na blaszce zwinięciem do spodu, posmarować rozmąconym jajkiem i odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Piec w 180 C przez ok 20 min.
Porady
Bułeczki można posypać kruszonką bądź po upieczeniu cukrem pudrem.
Komentarze