Bułeczki śledziowo - cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Jeśli matiasy są słone,wymocz je w wodzie. Pokrój w kosteczkę.
Cebulę pokrój i zeszklij na złoty kolor.
Drożdże rozkrusz,rozrób z cukrem,dodaj dwie łyżki mąki oraz ciepłe mleko,wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego rozczynu, dodaj mąkę,wodę ciepłą i wyrób, dodaj śledzie i cebulęu0 ponownie zagnieć. Jeśli ciasto jest za lużne dodaj mąki,a jeśli za gęste dodaj odrobine wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni z termoobiegiem, formuj małe bułeczki (wychodzi ok.12 szt), ułóż na blasze i pic na złoty kolor, ok.20-25 min.
Komentarze