Bułeczki śledziowo - cebulowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułeczki idealne na przyjęcia i nie tylko. Zaskakujące w smaku i bardzo pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    -2 płaty matiasów
    -1 średnia cebula
    -2 szkl. mąki
    -2 dag drożdży
    -1/2 szkl. ciepłego mleka
    -1/2 szkl. cieplej wody
    -3 łyżki oleju
    -1 łyżeczka soli

Bułeczki śledziowo - cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jeśli matiasy są słone,wymocz je w wodzie. Pokrój w kosteczkę.
    Cebulę pokrój i zeszklij na złoty kolor.
    Drożdże rozkrusz,rozrób z cukrem,dodaj dwie łyżki mąki oraz ciepłe mleko,wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
    Do wyrośniętego rozczynu, dodaj mąkę,wodę ciepłą i wyrób, dodaj śledzie i cebulęu0 ponownie zagnieć. Jeśli ciasto jest za lużne dodaj mąki,a jeśli za gęste dodaj odrobine wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Piekarnik rozgrzej do 170 stopni z termoobiegiem, formuj małe bułeczki (wychodzi ok.12 szt), ułóż na blasze i pic na złoty kolor, ok.20-25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy