Bułeczki cebulowe- najlepsze :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle, gdy się zrumieni przyprawiamy ją solą i pieprzem.
2.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i drożdże. Suche składniki mieszamy z usmażoną cebulką i po mału dodajemy letnią wodę wyrabiając ciasto. Po kilku minutach ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 1 godz.
3.Po godzinie ciasto dzielimy na 10 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułeczki posypujemy lekko mąka i pozostawiamy do wyrośniecia na 40 min.
4.Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach ok 20 min. Upieczone bułeczki na kuchenna kratkę do ostudzenia.
Komentarze