Takie bułeczki kupowałam często w piekarni,teraz robię je sama .
40 min
Składniki:
40 dag mąki
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
20 dag sera żółtego
250 ml ciepłej wody
1 żółtko
2 łyżki ziół prowansalskich
Bułeczki serowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej do miski,dodaj pokruszone drożdże,cukier,sól ,pieprz i wodę,Całość wymieszaj mikserem na gładkie ciasto.Następnie wsyp ser,zioła i połącz z ciastem i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto podwoi swoją objętość,zagnieć je i uformuj bułeczki(około 8-10 szt)Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.Pozostaw bułki jeszcze do wyrośnięcia.Żółtko wymieszaj z łyżką wody ,posmaruj wierzch bułeczek i posyp ziołami ,.Piecz w piekarniku przez około 30 min.w temp.180-200 szt C
Komentarze