Bułeczki maślane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Najlepsze zaraz po upieczeniu. Dobre na szybką przekąskę, do porannej kawy czy na drugie śniadanie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki + parę łyżek do podsypania
    1 kostka masła
    25 dag cukru
    1 i ½ szklanki mleka
    4 jajka
    6 dag drożdży
    szczypta soli
    tłuszcz do wysmarowania blachy
    cukier puder do posypania

Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ¾ szklanki ciepłego mleka rozpuścić 2 łyżeczki cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
    Masło rozpuścić, odstawić. Jajka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, ubite jajka, resztę mleka i letnie masło. Wymieszać i wyrabiać ciasto, podsypując mąką, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


  • 2. Gdy ciasto dwukrotnie powiększy swoją objętość, należy formować bułeczki i układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Poczekać parę minut, aż bułeczki trochę podrosną i piec w piekarniku nagrzanym do 170 ºC około 35 minut.
    Po ostygnięciu bułeczki można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy