Najlepsze zaraz po upieczeniu. Dobre na szybką przekąskę, do porannej kawy czy na drugie śniadanie.
1 godz. 20 min
Składniki:
1 kg mąki + parę łyżek do podsypania
1 kostka masła
25 dag cukru
1 i ½ szklanki mleka
4 jajka
6 dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania
Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ¾ szklanki ciepłego mleka rozpuścić 2 łyżeczki cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, odstawić. Jajka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, ubite jajka, resztę mleka i letnie masło. Wymieszać i wyrabiać ciasto, podsypując mąką, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto dwukrotnie powiększy swoją objętość, należy formować bułeczki i układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Poczekać parę minut, aż bułeczki trochę podrosną i piec w piekarniku nagrzanym do 170 ºC około 35 minut.
Po ostygnięciu bułeczki można posypać cukrem pudrem.
Komentarze