Bułeczki cebulowe

0 (0 ocen)

Najlepsze są z masełkiem, zaraz po upieczeniu kiedy skórka jest chrupiąca a środek mięciutki.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    100ml ciepłego mleka
    100ml ciepłej wody
    15g świeżych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oliwy
    2-3 łyżki prażonej cebulki

    Rozmącone jajko do posmarowania bułek

Bułeczki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i wodę, drożdże rozmieszać z mlekiem i wlać do miski. Wyrobić plastyczne ciasto, pod koniec dodać oliwę i wyrabiać aż się wchłonie, miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy do niego cebulkę i jeszcze raz wyrabiamy, formujemy 5 bułeczek, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie czekamy aż wyrosną.

    Piekarnik rozgrzewamy do 200', bułki lekko spłaszczamy (można ponacinać) smarujemy jajkiem i pieczemy przez 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy