Budyniowo-jabłkowe koperty półfrancuskie

  • wyświetlono: 932 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Stary niezapomniany przepis, podobnie jak ich smak. Wyśmienite do kawki i herbatki z przyjaciółką.

diars

Składniki

Ciasto:

1 masło/margaryna
3 szkl. mąki
1 szkl. śmietany
aromat waniliowy
cukier waniliowy

Nadzienie;

1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu (z mniejszą ilością mleka)
2 jabłka

dodatkowo cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Budyniowo-jabłkowe koperty półfrancuskie

  • 1. Margarynę posiekać nożem z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
    Ciasto schłodzić w lodówce ok. godziny.
  • 2. Jabłka pokroić w drobną kostkę i wymieszać z gorącym budyniem.
    Ostudzić.
  • 3. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty i na każdym układać nadzienie.
    Rogi kwadratów zlepiać do środka.
    Piec ok. 20 min. w temp. 180 st.C
    Gorące posypać grubo cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciastka półfrancuskiekoperty z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki

Dodane przez: kochampiec

Półfrancuskie rogaliki

Zapach podczas pieczenia, poezja...

rogaliczki

Dodane przez: aliss06

Rogaliki półfrancuskie

Takie łatwe i takie pyszne

Półfrancuskie wiatraczki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półfrancuskie wiatraczki.

Kruche ciasteczka.

Rogaliki...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Półfrancuskie rogaliki.

Przepis od babci...

Rogaliki półfrancuskie

Dodane przez: MarzenaM

Rogaliki półfrancuskie

Proste w wykonaniu, ciasto ma podwójne...

Koperty z jabłkami

Dodane przez: karol96ina

Koperty z jabłkami

Przepis jeden z najprostszych,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE