Budyń dyniowy

0 (0 ocen)

Po co kupować gotowe budynie, kiedy można wyczarować samemu takie cudeńka. Na pewno zadowoli nie jedno wybredne podniebienie.

Składniki:

  • Składniki:
    -0,5kg puree z dyni,
    -0,5l mleka,
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    -1/2 szkl. cukru (lub więcej),
    -cukier wanilinowy.

Budyń dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree:
    Dynię dzielimy na kilka części. Potrzebujemy ok. 70dag surowego miąższu (w zależności od tego czy jest sucha czy mokra).
    Obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Przesypujemy do garnka z grubym dnem, dolewamy ok. pół szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do czasu, aż zacznie się rozpadać.
    Następnie odkrywamy i wyparowujemy wodę. Blendujemy.
    Budyń:
    Do tak przygotowanej dyni wlewamy 400ml mleka, a w pozostałej ilości rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Gotujemy.
    Gdy dynia będzie bulgotać, wlewamy mieszankę mleka z mąką, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Doprowadzamy do wrzenia.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy