Budyń dyniowy

0 (0 ocen)

Jeden z najlepszych budyni jakie jadłam. Smak bardzo zaskakuje i to pozytywnie. Miłym akcentem są też ziarenka wanilii.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1 żółtko jajka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 szklanki puree z dyni
    cynamon

Budyń dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać ćwierć szklanki mleka. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Resztę mleka wlać do garnuszka, wsypując cukier i dodając puree z dyni. Roztrzepać i zagotować. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z palnika i wlać powoli mieszankę mączną. Intensywnie mieszając zagotować budyń. Gorący przelać do pucharków i posypać cynamonem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy