Bruschetta z bobem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna chrupiąca bruschetta z bobem, pomidorami, bryndzą i szynką parmeńską

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bób: 350 gramów
    - pomidory średnie: 2 sztuki
    - szynka parmeńska: 6 plastrów
    - bryndza owcza: 1 opakowanie
    - oliwa z oliwek: 6 łyżek
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - kromki pieczywa (jeśli są małe, to więcej): 4 sztuki

Bruschetta z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie - nie za długo, ja gotuję ok. 5 minut. Ugotowany należy odcedzić i lekko ostudzić, a następnie obrać z łupinek (młody bób często serwowany jest w łupinkach, ja jednak zdecydowanie wolę w wersji wyłuskanej). Słodkie, dojrzałe pomidory pokroić na drobne kawałki i dodać do bobu, podobnie zrobić z szynką. Dodać grudki bryndzy. Polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać. Nie dodaję żadnych innych przypraw - smak świeżego bobu cudownie kontrastuje ze słoną bryndzą, wędzonym aromatem szynki i słodyczą pomidorów.

Komentarze

Podobne przepisy