Brokuły pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tak przygotowany brokuł można podawać jako przystawkę jak i jako dodatek do dań mięsnych.

  • 30 min

Składniki:

  • brokuł (mrożony lub świeży )
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    kawałek sera żółtego
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz

Brokuły pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy. W rondelku rozpuszczamy mało i dodajemy do niego mąkę, mieszamy cały czas do zbrązowienia. Następnie powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstniemy, przyprawiamy według uznania. Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem ), całość zalewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy