Brokuły pod beszamelem z serem pleśniowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły ugotować wg przepisu na opakowaniu. Różyczki poukładać ładnie w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Mieszać i podgrzewać. Stopniowo dodawać mleko. Mieszać. Powstanie zawiesisty sos. Zdjąć patelnię z ognia i dodać gałkę muszkatołową, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
Brokuły przykryć sosem. Na wierzchu poukładać pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki orzechami. Można kilka pozostawić w całości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min, aż ser się zacznie rozpuszczać.
Udekorować natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze