Brokuły pod beszamelem z serem pleśniowym i orzechami

4.48 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Takie brokuły mogą być samodzielnym daniem, albo np dodatkiem do obiadu.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • brokuły mrożone 450 g
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    1,5 szklanki mleka
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    100 g sera pleśniowego niebieskiego
    garść orzechów włoskich
    natka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Sos beszamelowy Dodatki Ser

Brokuły pod beszamelem z serem pleśniowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły ugotować wg przepisu na opakowaniu. Różyczki poukładać ładnie w naczyniu żaroodpornym.
    Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Mieszać i podgrzewać. Stopniowo dodawać mleko. Mieszać. Powstanie zawiesisty sos. Zdjąć patelnię z ognia i dodać gałkę muszkatołową, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
    Brokuły przykryć sosem. Na wierzchu poukładać pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki orzechami. Można kilka pozostawić w całości.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 min, aż ser się zacznie rozpuszczać.
    Udekorować natką pietruszki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Orzechy Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować