Bożonarodzeniowe wegańskie ciasto korzenne z jabłkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nawet wegańskie święta mogą być pyszne i pachnące korzennymi przyprawami.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki brązowego cukru
    pół szklanki czekoladowego mleka sojowego
    1 szklanka puree z dyni
    3 dojrzałe banany
    5 łyżek rodzynek
    2 średniej wielkości jabłka
    3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika

Bożonarodzeniowe wegańskie ciasto korzenne z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree z dyni oraz banany rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki ( poza jabłkami) Wszystko dokładnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
    Ciasto przekładamy do małej keksówki (26/12 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi w kostkę jabłkami .Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Porady

Do ciasta możemy dodać również inne bakalie np. śliwki, żurawinę, orzechy oraz inne owoce np. gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy