Biała kutia z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

Kutia jest przepysznym i bogatym deserem Wigilijnym, którego podstawą jest są ziarna pszenicy. Z racji tego, że moja kutia jest bezglutenowa, to zamieniłam pszenicę na moją ulubioną kaszę jaglanę. Natomiast ciemny mak zamieniłam na biały- tak dla odmiany :)

Składniki:

  • -mak , orzechy oraz suszone owoce przekładamy do osobnych miseczek i zalewamy wodą- odstawiamy na całą noc
    -kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miekkości (około 10minut)
    -kaszę odstawiamy na bok i studzimy
    -mak dokładnie odsączamy (można to zrobić za pomocą gazy) i mielimy w maszynce co mielenia
    -orzechy oraz suszone owoce odsączamy z wody i drobno siekamy
    -wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy

Biała kutia z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -100g kaszy jaglanej
    -200ml wrzącej wody
    -100g maku
    -pół szklanki orzechów (najlepiej włoskie i migdały)
    -pół szklanki suszonych moreli bez siarki
    -pół szklanki suszonych fig bez siarki
    -1 łyżka prawdziwego miodu

Komentarze

Podobne przepisy