Biała kiełbasa w piwie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak przygotowaną kiełbasę podaję zawsze na Boże Narodzenie i na Wielkanoc.

Składniki:

  • ● 1/2 kg białej surowej kiełbasy
    ● 1 szklanka jasnego piwa
    ● 1 szklanka wody
    ● 2 duże cebule
    ● 1 łyżeczka masła
    ● 1 łyżeczka mąki
    ● sok z cytryny
    ● sól
    ● pieprz
    ● odrobina cukru

Biała kiełbasa w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę gotujemy w wodzie z piwem. Dodajemy posiekaną
    cebulę i dusimy pod przykryciem 15-20 minut.
  • 2. Wywar przecedzamy, cebulę przecieramy przez sito i łączymy
    z białą zasmażką sporządzoną z masła i mąki. Dodajemy
    do wywaru. Sos przyprawiamy sokiem z cytryny,
    solą, pieprzem i cukrem.
    Wkładamy pokrojoną
    w niewielkie
    kawałki kiełbasę,
    zagotowujemy
    i zaraz podajemy.

Porady

Piwo jest niezbędne, bo dzięki niemu kiełbasa jest krucha i soczysta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Komentarze

Podobne przepisy