Bardzo smaczna rolada zamiast wędliny do pieczywa.
Składniki:
1,60 kg. chudej karkówki
0.40 dkg.mięsa mielonego z łopatki
4 cienki białe kiełbaski
4 plastry żółtego sera bez dziurek o grubości ok.7 mm.
1 mały słoik musztardy francuskiej Kamis
5 ząbków czosnku
sól,pieprz czarny,majeranek do smaku
Biała dama w serowej sukience - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Karkówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Jeśli jest szeroka to przeciąć wzdłuż na połowę.Każdy kawałek przeciąć po grubości na połowę nie docinając do końca by uzyskać większy kawałek mięsa.Rozbić z dwóch stron,posypać solą,pieprzem,posmarować musztardą,zwinąć,włożyć do foliowego woreczka i wstawić na 3 godz.do lodówki.
2.
Kiełbasę sparzyć,przestudzić.Ser pokroić w kostkę,czosnek drobno posiekać.
3.Mięso mielone przełożyć do miski,dodać czosnek,ser,przyprawić do smaku przyprawami ,musztardą i wyrobić gładką masę.
4.
Karkówki rozwinąć,na posmarowanej części musztardą ułożyć połowę farszu i wcisnąć w niego po dwie kiełbaski.
5.Zwinąć całość w roladę,posypać niewielką ilością soli i pieprzu / z solą trzeba uważać,gdyż ser zawiera dużo soli/.
6.
Każdą roladę zawinąć dość ciasno w papier do pieczenia i obwiązać bawełnianą nicią związując końcówki papieru.
7.
Na blaszkę do pieczenia wlać 3 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć roladki.
8.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C po 30 min.z każdej strony,przestudzić zawinięte w papierze.Jeżeli karkówka jest grubsza to należy zwiększyć czas pieczenia.
9.Pokrojona w grubsze plastry i ułożona na półmisku będzie smaczną ozdobą nawet świątecznego stołu
Komentarze