BEZA Z MALINAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Beza i maliny to połączenie idealne. Słodkie, chrupiące bezy dobrze komponują się z kwaskowymi malinami.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Beza
    6 białek
    300 g drobnego cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem
    250g serka mascarpone
    400ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego

    Dodatkowo
    maliny

Beza z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza
    Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

    Ubite białka podziel na dwie części, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać 2 formy okręgu.

    Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

    Krem
    Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.

    Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, przykryj drugą bezą, całość udekoruj kremem i świeżymi malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy