Beza jagodowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Słodka ale bardzo pyszna.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Beza:
    5 białek
    szczypta soli
    250 g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego

    Masa:
    500 g. serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    2 opakowania śnieżki
    500 g jagód

Beza jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik na 120 * C i przygotować blachę- wyłożyć ją pergaminem i narysować 2 okręgi 18 cm. Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijać. Dodać mąkę i ocet nie przerywając ubijania jeszcze przez 2 minuty do czasu aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłożyć na przygotowane okręgi. Piec przez 30 min. w temperaturze 120 * C, później zmniejszyć temperaturę do 100 * C i suszyć bezę przez 2,5 godz.
  • 2. Serek ubić ze śnieżką , miksować przez ok. minutę, aż masa będzie gęsta. Dodać jagody do masy, parę odstawić do dekoracji. Włożyć do lodówki żeby masa zgęstniała na ok. godzinę.
  • 3. Kiedy beza będzie upieczona ostudzić ją. Kiedy będzie już zimna wyłożyć na nią masę z serka . Przykryć 2 plackiem bezowym. Udekorować odstawionymi wcześniej jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy