BATONIKI CZEKOLADOWO-ORZECHOWE Z CHRUPIĄCYMI ZBOŻAMI

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób

Gdy najdzie ochota na "coś" słodkiego, warto sięgnąć po domowej roboty batoniki czekoladowe z masłem orzechowym i chrupiącymi zbożami preparowanymi, słodzone miodem.

  • 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
    150 g masła
    100 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki masła orzechowego
    2-3 łyżki miodu
    1 op. chrupiących zbóż z żurawiną

Batoniki czekoladowo-orzechowe z chrupiącymi zbożami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy masło oraz czekoladę. Następnie dodajemy miód oraz masło orzechowe i cały czas mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Nie doprowadzamy do zagotowania! Rondelek ściągamy z ognia i wsypujemy chrupiące zboża. Mieszamy. Otrzymaną masę przenosimy do foremek ( u mnie foremki na batoniki), ugniatamy i wyrównujemy. Wkładamy do zamrażalki na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy