Gdy najdzie ochota na "coś" słodkiego, warto sięgnąć po domowej roboty batoniki czekoladowe z masłem orzechowym i chrupiącymi zbożami preparowanymi, słodzone miodem.
10 min
Dla 10 osób
Składniki:
200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
150 g masła
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki masła orzechowego
2-3 łyżki miodu
1 op. chrupiących zbóż z żurawiną
Batoniki czekoladowo-orzechowe z chrupiącymi zbożami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy masło oraz czekoladę. Następnie dodajemy miód oraz masło orzechowe i cały czas mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Nie doprowadzamy do zagotowania! Rondelek ściągamy z ognia i wsypujemy chrupiące zboża. Mieszamy. Otrzymaną masę przenosimy do foremek ( u mnie foremki na batoniki), ugniatamy i wyrównujemy. Wkładamy do zamrażalki na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze