Barszcz czerwony

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ostatnio proponowałam krokiety, a dziś będzie barszcz. Taki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg buraków
    2 listki laurowe
    kilka ziaren pieprzu
    2 kulki ziela angielskiego
    0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa
    szczypta cukru
    szczypta kwasku cytrynowego

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry (ja starłam na grubej tarce jarzynówce). Pokrojone buraki układamy w garnku i wlewamy około 2,5 litrami wody i bulion. Jeśli nie mamy bulionu wlewamy 3 litry wody i dodajemy kostkę rosołową. Wrzucamy pieprz (u mnie 5 ziaren), ziele angielskie i listki laurowe. Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli buraki nie są słodkie) i kwasku cytrynowego (aby zachować ładny kolor barszczu).
    Podajemy czysty (na przykład do krokietów) lub zaprawiony śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy