Bakłażan faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażan kroimy wzdłuż na pół, z każdej połówki usuwamy nasiona, które odkładamy na talerzyk, zostawiając sam miąższ w skórce. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy nań pokrojony w cienkie paski boczek razem z nasionami bakłażana. Gdy boczek się przyrumieni dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli przekładamy zawartość patelni do miseczki. Łyżką wkładamy farsz w wydrążony bakłażan, następnie układamy obie połówki bakłażana na plasze z rozłożoną folią aluminiową. Cheddar ścieramy na tarce i posypujemy poółówki bakłażana od strony z farszem. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni celcjusza, wkładamy blachę z bakłażanem i pieczemy 25 minut... Po upieczeniu łyżeczką zjadamy farsz i miąższ, nie jemy skórki! :) Smacznego!
Komentarze