Bakłażan faszerowany

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis mojej Siostry który trochę zmodyfikowałem...

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Bakłażan
    2 paczki boczku wędzonego w plastrach
    1 duża cebula
    Kostka sera Cheddar
    Oliwa z oliwek

Bakłażan faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażan faszerowany 1. Bakłażan kroimy wzdłuż na pół, z każdej połówki usuwamy nasiona, które odkładamy na talerzyk, zostawiając sam miąższ w skórce. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy nań pokrojony w cienkie paski boczek razem z nasionami bakłażana. Gdy boczek się przyrumieni dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli przekładamy zawartość patelni do miseczki. Łyżką wkładamy farsz w wydrążony bakłażan, następnie układamy obie połówki bakłażana na plasze z rozłożoną folią aluminiową. Cheddar ścieramy na tarce i posypujemy poółówki bakłażana od strony z farszem. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni celcjusza, wkładamy blachę z bakłażanem i pieczemy 25 minut... Po upieczeniu łyżeczką zjadamy farsz i miąższ, nie jemy skórki! :) Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy