Bakaliowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moją pasją jest robienie ciast i deserów. Najlepszą nagrodą jest dla mnie pochwała, że są smaczne.

Składniki:

  • ● 300 g mąki
    ● 4 jajka
    ● 100 g cukru pudru
    ● 300 g masła
    ● 3 łyżki śmietany
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● cukier waniliowy
    ● 1/2 słoika dżemu
    ● 250 g bakalii.
    Krem:
    ● 3 szkl. mleka
    ● 4 łyżki cukru
    ● 2 łyżki mąki
    ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ● kostka masła
    ● 1/2 cytryny

Bakaliowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki z proszkiem, masła,
    cukru pudru i waniliowego
    oraz żółtek i śmietany zagniatamy
    luźne ciasto. Dzielimy
    na 2 części. Rozwałkowujemy,
    wykładamy na dwie blachy,
    smarujemy dżemem.
  • 2. Na dżem wykładamy pianę
    z białek, posypujemy bakaliami.
    Pieczemy 15 min. w temp.
    180 °C. W szklance mleka
    rozpuszczamy mąki, resztę
    mleka gotujemy z cukrem
    i mieszając, wlewamy mleko
    z mąką. Do zimnej masy dodajemy
    masło, sok i startą
    skórkę z cytryny. Masą przekładamy
    ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Komentarze

Podobne przepisy