Bagietki

0 (0 ocen)

Domowe pieczywo najlepsze. Te bagietki są pulchne w środku, z wierzchu chrupiące. Idealne na śniadanie, na kanapę do szkoły, a nawet ze słodkim dodatkiem do porannej kawy.

Składniki:

  • 500 g mąki
    30 g drożdży
    250 ml wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    2 białka

    Do smarowania:
    30 ml wody
    1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki soli

Bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Do miseczki wkruszyć drożdże, posypać cukrem i rozetrzeć.
  • Składniki 2. Do większej miski przesiać mąkę, dodać płynne drożdże, olej i wodę z rozpuszczoną solą.
  • Ciasto 3. Wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. U mnie to trwało 35 minut.
  • Ciasto 4. Wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na trzy części.
  • Ciasto 5. Każdą część rozklepać na mały prostokąt i zwinąć jak roladę. Zrobić wałek na długość blachy.
  • Bagietki 6. Bagietki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między bagietkami dać zapas papieru tak, żeby rosnąc, nie dotykały się i były jakby w osobnych formach. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Do smarowania 7. W miseczce wymieszać sól i mąkę z wodą.
  • Bagietki 8. Posmarować bagietki i naciąć ostrym nożem. Można przed nacięciem posypać sezamem.
  • Bagietki 9. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy