Domowe pieczywo najlepsze. Te bagietki są pulchne w środku, z wierzchu chrupiące. Idealne na śniadanie, na kanapę do szkoły, a nawet ze słodkim dodatkiem do porannej kawy.
Składniki:
500 g mąki
30 g drożdży
250 ml wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
2 białka
Do smarowania:
30 ml wody
1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1.Do miseczki wkruszyć drożdże, posypać cukrem i rozetrzeć.
2.Do większej miski przesiać mąkę, dodać płynne drożdże, olej i wodę z rozpuszczoną solą.
3.Wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. U mnie to trwało 35 minut.
4.Wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na trzy części.
5.Każdą część rozklepać na mały prostokąt i zwinąć jak roladę. Zrobić wałek na długość blachy.
6.Bagietki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między bagietkami dać zapas papieru tak, żeby rosnąc, nie dotykały się i były jakby w osobnych formach. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
7.W miseczce wymieszać sól i mąkę z wodą.
8.Posmarować bagietki i naciąć ostrym nożem. Można przed nacięciem posypać sezamem.
Komentarze