Babka z jogurtem i zurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

tę babkę zrobiłam na Wielkanoc

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 2 szklanka mąki
    - 3 jajka
    - 300g jogurtu naturalnego
    - 1½ szklanki cukru
    - 100 ml oleju
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - tłuszcz i bułka tarta do formy
    - 8 łyżeczek suszonej żurawiny
    - 2 łyżeczki maki ziemiaczanej
    - cukier puder do posypania

Babka z jogurtem i zurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt naturalny i przesianą mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Żurawinę wymieszać z mąka ziemiaczaną i delikatnie połaczyć z ciastem.
  • 2. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Piec około 1h w temperturze 180°C. Gotową babkę posypać cukrem pudrem.

Porady

Jesli ktoś chce żeby babka ładniej wygladała niż posypana cukrem pudrem, można zrobić lukier i ja polać, a poźniej posypac kolorową posypka (jak na zdj)

Komentarze

Podobne przepisy