Babka cytrynowa z jogurtem

4.5 (164 ocen)

  • 40 min

Przedstawiam fajną babkę ucieraną o smaku cytrynowym, która pięknie pachnie i jest bardzo puszysta.

  • 40 min

Składniki:

  • • 125 g masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • skórka z 1/2cytryny
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 jajka
    • 1.5 szklanki mąki
    • 3 łyżki czubate jogurtu gęstego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    Dekoracja
    - biały lukier
    - kwiatki i motylki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka cytrynowa z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać około 15 minut.
    • Dodać skókę z cytryny i wbijać po jednym jajku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    • Na koniec dodać jogurt i sok z cytryny.
    •. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
    • Piec 40 minut w temp 160 st.C.
    • Po wystygnięciu wyjąć babkę z formy, polukrować i ozdobić.

Porady

To jest porcja na dużą babkę, ja zrobiłam dwie mniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować