Babka tulipan

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis wynalazłam w starych zeszytach mojej babci. Gdy ciasto się już piecze pachnie w całym domu. Jest wyśmienite!

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kostka palmy
    1 szklanka cukru
    5 jaj
    2 szklanki mąki pszennej
    proszek do pieczenia
    1/2 szklanki oliwy
    kisiel wiśniowy
    budyń waniliowy
    2 łyżki kakao
    3 łyżki maku

Babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z szklanką cukru.
  • 2. Dodać 5 żółtek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę oraz ubitą z 5 białek pianę. Całość delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto podzielić na cztery części.
  • 4. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej budyń waniliowy, do trzeciej 2 łyżki kakao, a do czwartej 3 łyżki maku.
  • 5. Ciasto wykładać do formy babkowej w następującej kolejności: ciasto z makiem, ciasto z kiślem, ciasto z kakaem i ciasto z budyniem.
  • 6. Piec około 1 godzinę w temperaturze. 180 stopni.

Porady

Babkę najlepiej polać czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy