BABKA-puszek

0 (0 ocen)

  • 60 min

To moja pierwsza babka zawsze piekłam zakalce to mnie zniechęcało do ich pieczenia.Szukając czegoś słodkiego natknęłam się na silikonową formę ,długo patrzyłyśmy się na siebie i w końcu powiedziałam jej - tak!.Poszperałam i znalazłam przepis na pewno się tu gdzieś znajduje.Na prawdę warto ją upiec !

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    4 duże jaja
    1 szklanka cukru - ja dałam nie pełną
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. oleju dałam- Kujawski
    4 łyżeczki soku z cytryny
    odrobinka soli doubijania białek

Babka-puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam białka ze szczyptą soli i powoli z przerwami po łyżce zaczęłam dosypywać cukier.Kiedy piana dobrze się ubiła zwolniłam obroty i dodałam po jednym żółtku ,znowu zwolniłam obroty na najwolniejsze i na przemian zaczęłam po łyżce dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , olej i sok z cytryny.Ciasto przelałam do silikonowej foremki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.Piekłam w piekarniku około 60 minut w 160 stopniach.Do suchego patyczka.
  • 2. Pyszna polecam na Święta !!!!!

Porady

Lukier zrobiłam mikserem:4 łyżki cukru pudru sok z cytryny i posypałam drobnymi cukiereczkami.Nie zdążyła ostygnąć pozostał po niej tylko zapach, żaden okruszek brudna foremka .Na pewno upiekę ją jeszcze nie raz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy