Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.Dodawać po 1 żółtku,ciągle miksując.Do dużej miski przesiać mąkę,sól i proszek do pieczenia.Wsypywać stopniowo do masy,dolewając na przemian sok pomarańczowy. Wymieszać delikatnie metalową łyżką. Dodać esencję pomarańczową i starta skórkę z pomarańczy. Delikatnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do masy,wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej cienko masłem i wysypanej mąką. Piec w 180C ok 50-55minut albo do suchości patyczka.
Przygotować syrop:
W rondelku wymieszać sok i cukier i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.Gotować 5 minut do rozpuszczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować połową syropu babkę a po 10 minutach posmarować resztą syropu.
Porady
Babkę można udekorować dodatkowo polewą czekoladową
Komentarze