Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami... :D

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 225g miękkiego masła
    225g cukru kryształu
    4 jaja
    425g mąki pszennej
    szczypta soli
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    300ml świeżego soku pomarańczowego
    1 łyżeczka esencji pomarańczowej
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    Syrop:
    200ml soku pomarańczowego
    200g cukru kryształu

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.Dodawać po 1 żółtku,ciągle miksując.Do dużej miski przesiać mąkę,sól i proszek do pieczenia.Wsypywać stopniowo do masy,dolewając na przemian sok pomarańczowy. Wymieszać delikatnie metalową łyżką. Dodać esencję pomarańczową i starta skórkę z pomarańczy. Delikatnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do masy,wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej cienko masłem i wysypanej mąką. Piec w 180C ok 50-55minut albo do suchości patyczka.
    Przygotować syrop:
    W rondelku wymieszać sok i cukier i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.Gotować 5 minut do rozpuszczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować połową syropu babkę a po 10 minutach posmarować resztą syropu.

Porady

Babkę można udekorować dodatkowo polewą czekoladową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy