Babka łaciata w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z zeszytu mojej mamy pyszna i nie tylko na wielkanoc

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -0,5 kg mąki
    -35 dkg cukru pudru
    -25 dkg masła
    -4 jajka
    -1 szklanka mleka lub śmietany 18 %
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 paczka cukru waniliowego

    Składniki na polewę czekoladową:
    -10 dag margaryny
    -6 łyżek cukru pudru
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
    -1 łyżka żelatyny
    -3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Babka łaciata w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć do białości,dodać 25 dkg cukru,żółtka,cukier waniliowy,mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia,mleko i w końcu pianę ubitą z białek.Rozdzielić ciasto na połowę ,przy czym jedna część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy na przemian.Piec 60-80 minut.

    Polewa czekoladowa:

    W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę. Roztrzepać.
    Następnie polewamy polewą na upieczoną babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy