babka drożdżowa mocno pomarańczowa

4 (1 ocen)

ciasto jest dobrze wyrośnięte, lekkie i mocno pomarańczowe i nie za słodkie...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka tortowa 60 dag, jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1,1/4 szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta, pomarańcza 4 sztuki, cukier puder - do posypania

Babka drożdżowa mocno pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. ze sparzonych pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce, pomarańcze obrać z resztek skóry, podzielić na cząstki, ewentualnie usunąć pestki
  • etap 2. w misie robota jajka "L", cukier, sól hakiem zamieszać, wsypać mąkę, drożdże suche, wlać letnie mleko, stopione masło i wyrabiać z 10 minut ciasto
  • etap 3. wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto - nakryć misę ściereczką do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto
  • etap 4. forma silikonowa z kominkiem - przełożyć połowę ciasta rozciągając w formie, poukładać cząstki pomarańczy
  • etap 5. na pomarańcze rozłożyć resztę ciasta i powciskać cząstki pomarańczy
  • etap 6. piec w 200C około 40-45 minut, babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona i posypac pudrem cukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy