Babka drożdżowa mocno pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ze sparzonych pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce, pomarańcze obrać z resztek skóry, podzielić na cząstki, ewentualnie usunąć pestki
2.w misie robota jajka "L", cukier, sól hakiem zamieszać, wsypać mąkę, drożdże suche, wlać letnie mleko, stopione masło i wyrabiać z 10 minut ciasto
3.wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto - nakryć misę ściereczką do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto
4.forma silikonowa z kominkiem - przełożyć połowę ciasta rozciągając w formie, poukładać cząstki pomarańczy
5.na pomarańcze rozłożyć resztę ciasta i powciskać cząstki pomarańczy
6.piec w 200C około 40-45 minut, babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona i posypac pudrem cukrem
Komentarze