Babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak tak babka to na Wielkanoc ale też u mnie musi być na Wigilię i Boże Narodzenie

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - margaryna: 125 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - drożdże: 5 gramów
    - mleko: 0.5 litra
    - jajka: 2 sztuki
    - zółtka z dużych jajek: 2 szklanki
    - laska wanilli: 1 sztuka
    - rodzynki: 5 dekagramów
    - sół: 1 szczypta
    - cukeir puder: 1 łyżka

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Drożdże rozmieszać z mlekiem, 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki pozostawić do wyrośnięcia.
  • babka 2. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, ja wykorzystałam robot maxi robi z Zelmera, Do mąki dodać rozczyn, jajka, roztopioną margarynę i sól.Ciasto wyrabiać aż wchłonie tłuszcz, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • babka 3. Następnie dodać rodzynki i wanilię i wyrobić ciasto ponownie. Ciasto przełożyć do formy, moja jest w kształcie wieńca i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy