Babka białkowa kokosowo – makowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszna babka o intensywnie kokosowym smaku z dodatkiem maku.Łatwa ... szybka ... i jest fajnym pomysłem na wykorzystanie białek , które zostaną nam np. z innego wypieku.Polecam!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    * mąka pszenna - 1,5 szkl
    * białko - 4 szt
    * masło - 80 g
    * mleko - 150 ml
    * cukier - 3/4 szkl
    * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    * kokos - 6 łyżek
    * mak - 2 łyżki

Babka białkowa kokosowo – makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.

    Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

    Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.

    Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

    Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!

    Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.

    Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).

    Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy