Babeczki pod kokosową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie i smaczne ciasteczka z nutką kokosową.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 kopiasta szklanka mąki
    1/2 kostki margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru kryształu
    2 żółtka
    Kokosowa pierzynka:
    2 białka
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1/3 szkl cukru kryształu
    lukier i kolorowe wiórki kokosowe do dekoracji

Babeczki pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy ciasto. 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i łączymy z mąką. Następnie dodajemy cukry, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagniatamy ciasto.
  • Wylepiamy ciastem foremki na babeczki. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy krążki i starannie wylepiamy nimi wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki.
  • Przygotowujemy pianę. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajmy cukier. Nadal ubijając wsypujemy wiórki kokosowe. Lekko mieszamy.
  • Pianą napełniamy foremki z ciastem. 4. Przygotowaną pianą napełniamy foremki z ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni, 30-35 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu wyjmujemy ciasteczka z foremek. Na środku robimy kleks z lukru i posypujemy kokorowymi wiórkami.

Komentarze

Podobne przepisy