Babeczki piaskowe z marmoladą i polewą mleczną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Postanowiłam je zrobić nieco inaczej- z ciasta piaskowego na babkę. Wyszły smacznie i nietypowo. Warte wypróbowania.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    ¾ kostki margaryny
    Szklanka mąki pszennej
    Pół szklanki mąki ziemniaczanej
    Pół szklanki cukru
    Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Marmolada owocowa
    ¾ szklanki słodzonego mleka skondensowanego
    1,5 łyżeczki żelatyny
    Wisienki lub czereśnie do dekoracji

Babeczki piaskowe z marmoladą i polewą mleczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksuj. Następnie wyłóż do foremek na babeczki. Piecz około 15-20 minut w temp. 160-170 stopni. Po przestudzeniu przekrój na pół. Przełóż marmoladą. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku i wymieszaj z mlekiem skondensowanym. Gdy zacznie tężeć, masą polej babeczki. Na wierzch ułóż owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy