Babeczki migdałowe z dzemem i śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne co nieco do kawusi.

  • 60 min

Składniki:

  • mąka pszenna 20 dkg
    masło 12,5 dkg
    cukier puder 2 łyżki
    migdały siekane 5 dkg
    woda zimna 2 łyżki
    żółtka 2 szt
    sól 1 szczypta

    dodatkowo
    śmietana 30 % 400 ml
    cukier 2-3 łyżki
    żelatyna 2 łyżeczki
    czekolada deserowa 5-7 dkg
    dżem z czarnej porzeczki
    rodzynki

Babeczki migdałowe z dzemem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08ggwo4 1. Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta a masło posiekane.
  • image-0bkjqqv 2.
    Zagniatamy ciasto które chłodzimy.
  • image-1kvwk2m 3. Ciasto wałkujemy wycinamy krążki i wyklejamy foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tarta
    Spód każdej babeczki nakłuwamy widelcem..
    Pieczemy około 20 minut 175 st
    Z tej porcji ciasta zrobiłam około 18 babeczek.
  • image-0ppe0qp 4. Rozpuszczamy żelatynę i czekoladę
  • image-0me0jpg 5. Do każdej babeczki na spód dajemy trochę dżemu z czarnej porzeczki i wrzucamy po parę rodzynek.
  • image-03vuq6m 6. Ubijamy śmietanę z cukrem pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
    Odejmujemy 2-3 łyżki śmietany a do pozostałej wlewamy rozpuszczoną czekoladę mieszamy jeszcze chwilę mikserem
    Czekoladową śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do każdej babeczki
    Na górze robimy dekorację z białej śmietany.

    POLECAM !!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy