Babeczki maślankowe nadziane

0 (0 ocen)

Szybkie babeczki na głód małego co nieco :)

Składniki:

  • Składniki na 12 babeczek
    2 jajka
    2 szklanki nie pełne maki pszennej
    1 szklanka maślanki
    1/2 szkl cukru
    1/4 szkl oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    cukier waniliowy lub esencja waniliowa
    owoce lub kostki czekolady do nadzienia

Babeczki maślankowe nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy następnie przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wlewamy maślankę oraz podczas krótkiego mieszania, cienkim strumieniem olej.
    Masę najpierw wlewamy po łyżeczce na dno każdej foremki, następnie układamy owoce lub czekoladę ( u mnie to były wiśnie z nalewki oraz czekolada biała i gorzka ).
  • 2. Zakrywamy owoce lub/i czekoladki resztą ciasta do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 min. Babeczki są najlepsze pierwszego i drugiego dnia:)
    Smacznego !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy