Amoniaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo kruche i strasznie dużo ich wychodzi.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kg mąki
    - paczka amoniaku
    - 1 szkl. cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 200 ml śmietany 18 %
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - pół kostki smalcu
    - pół kostki margaryny
    - 3 jajka

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i smalec rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć na puszystą masę wraz z cukrami. Połowę śmietany wymieszać z paczką amoniaku. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, resztę śmietany oraz ostudzoną margarynę i smalec. Zagniatając ciasto na przemian dodawać śmietanę wymieszaną z amoniakiem oraz masę jajeczną. Wyrobione ciasto kroić na mniejsze kawałki, wałkować i wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 190 stopni C przez 15- 20 minut.

Porady

Ciastka z wierzchu będą blade natomiast spód przypieczony, uważać żeby za bardzo się nie przypaliły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy