Ziemniaki spod garnuszka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ciekawy sposób podania młodych ziemniaków .

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 6 średnich młodych ziemniaków
    -1 łyżka masła
    -1 łyżka oleju
    -kwaśna śmietana
    -świeży koperek
    -sól

Ziemniaki spod garnuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugniatamy ziemniaki garnuszkiem. 1. Ziemniaki należy dokładnie wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku przez 25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy , wykładamy na deskę i rozgniatamy garnuszkiem na grubość 2,5 do 3 cm. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy ziemniaki z każdej strony po ok. 2-3 minuty .
  • Dekorujemy śmietaną . 2. Podsmażone ziemniaczki dekorujemy kleksem śmietany oraz świeżym koperkiem .

Porady

Tak przygotowane ziemniaki mogą stanowić lekką przekąskę lub ciepłą kolację . Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym .

Komentarze

Podobne przepisy