Ciasto Wiewiórka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetne i łatwe w przygotowaniu ciasto do popołudniowej kawki. A połączenie jabłek i orzechów zawsze jest dobrym pomysłem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka drobno pokrojonych orzechów
    4 jajka
    1/2 szklanki oleju
    4 łyżki powideł śliwkowych
    4 jabłka pokrojone w kostkę
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

Ciasto wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem przez kilka minut. Do powstałej masy dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i powidła, miksujemy aż składniki się połączą.
    Na końcu dodajemy jabłka i orzechy, mieszamy.
    Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy