Wegetariańskie gołąbki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bezmięsna wersja gołąbków

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Duża główka kapusty, kilka marchewek, 2 duże selery, 2 pietruszki, por, cebula, bazylia, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,odrobina mąki.

Wegetariańskie gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa gotujemy na parze bądź w osolonej wodzie do miękkości. Jak przestygną mielimy je i przyprawiamy bazylią,posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Kapustę wkładamy do wrzątku i sparzamy parę minut. Zdejmujemy z niej liście(2 odkładamy),a farsz zawijamy w pozostałe liście.

    Do garnka, na dno, wkładamy liść kapusty. Układamy na nim gołąbki, przykrywamy 2 liściem i zalewamy wodą rozrobioną z koncentratem pomidorowym. Dokładamy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy ok pół godziny na małym ogniu.

    Na koniec odrobinę mąki mieszamy z odrobiną wody i zaprawiamy,jeszcze chwilę gotując.

Porady

Można zrobić klasyczne z warzywami „włoszczyznowymi”, można zrobić je z tofu i mieszanką warzyw chińskich…. Można też wybrać mieszankę różnych warzyw, np. kalafiorem,brokułami itd, możliwości jest tyle ile pomysłów na talerzu .Można warzywa miksować,można wkładać farsz w całości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy