Truskawkowe niebo w gębie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto,ma intensywny smak truskawek.Szybko znika z talerza.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    250 g margaryny
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru

    Pianka:
    6 białek
    1 kisiel truskawkowy
    1/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru

    Ponadto:
    0,5 kg truskawek
    200 g dżemu truskawkowego

Truskawkowe niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę,cukier,proszek do pieczenia,dodajemy margarynę,oraz żółtka,ugniatamy jednolite ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części,obie wkładamy do zamrażarki na godzinę.
    2.Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy tłuszczem,na spód ścieramy jedną część ciasta,podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.
    3.Spód smarujemy dżemem na to układamy gęsto połówki truskawek.
    4.Białka ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier i kisiel,ubijamy do rozpuszczenia się cukru,strużkiem wlewamy olej,chwilę miksujemy.Pianę przekładamy na owoce,na wierzch ścieramy drugą część ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Porady

Zamiast truskawek można użyć np.czerwonej porzeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy