Truskawkowe niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę,cukier,proszek do pieczenia,dodajemy margarynę,oraz żółtka,ugniatamy jednolite ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części,obie wkładamy do zamrażarki na godzinę.
2.Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy tłuszczem,na spód ścieramy jedną część ciasta,podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.
3.Spód smarujemy dżemem na to układamy gęsto połówki truskawek.
4.Białka ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier i kisiel,ubijamy do rozpuszczenia się cukru,strużkiem wlewamy olej,chwilę miksujemy.Pianę przekładamy na owoce,na wierzch ścieramy drugą część ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Porady
Zamiast truskawek można użyć np.czerwonej porzeczki.
Komentarze