Śledź z ananasem w hinduskim stylu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jakiś czas temu kupiliśmy sos tandoori curry, który połączyliśmy ze śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
    200 g świeżego ananasa
    200 g suszonych moreli
    1 garść rodzynków
    1/4 małego kalafiora
    4 szalotki
    100 ml oleju sezamowego
    1 szklanka sosu tandoori curry
    125 ml soku pomidorowego

Śledź z ananasem w hinduskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledź z ananasem w hinduskim stylu 1. Szalotki obieramy, kroimy w krążki.
    Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele.
    Kalafior dzielimy na różyczki.
    Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy.
    Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym.
    Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu.
    Studzimy.
    Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia.
    Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy