Sezamowy ryż

0 (0 ocen)

  • 15 min

Robię dwie wersje. Jedną z sezamem i szczypiorkiem drugą czystą tylko z olejem sezamowym. Obie są pyszne aczkolwiek wolę tą drugą.

  • 15 min

Składniki:

  • Wersja I
    100g ryżu najlepiej długoziarnistego
    2 łyżeczki oleju sezamowego
    2 łyżki sezamu białego
    2 łyżki sezamu czarnego
    pęczek szczypiorku
    sól

    Wersja II
    100g ryżu długoziarnistego
    2 łyżeczki oleju sezamowego
    sól
    Ryż gotujemy o 2 minuty króc

Sezamowy ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sezamowy ryż, wersja I 1. Wersja I
    Gotujemy wodę, solimy dodajmy łyżeczkę oleju sezamowego i ryż. Gotujemy około 13 minut. Na patelni prażymy sezam. Odcedzony ryż przekładamy do miseczki dodajemy pozostałą łyżeczkę oleju, sezam z patelni i poszatkowany szczypiorek. Mieszamy i wcinamy. Wspaniały dodatek do większości potraw.
    Wersja II
    Ryż gotujemy o 2 minuty krócej niż na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do miseczki dodajemy olej, mieszamy i wcinamy.
    Uwielbiam ten smak i zapach, który roznosi się po całej kuchni. Spróbujcie.

Porady

Komentarze

Podobne przepisy