Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki, prosty, ale bez ulepszaczy. Im mniej sztucznych dodatków, tym chętniej sięgam po wypieki.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
    1 kg twarogu na sernik, gładkiego
    180 g cukru
    laska wanilii
    6 żółtek
    40 g żelatyny
    500 ml śmietanki 30% ubitej

    60 g zimnego masła
    30 g cukru pudru
    1 żółtko
    125 g mąki pszennej

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód sernika w jak najkrótszym czasie zagnieść. Ciasto włożyć do torebki foliowej i schłodzić przez 1 h w lodówce.
    Toetownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkować na kształt formy, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po wypieczeniu spodu, wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Wlewamy do garnka wodę, zagotowujemy, kładziemy na garnek miskę i w misce na parze ubijamy rozgą żółtka, 200 ml śmietanki aż do uzyskania gęstszej piany.
    Gdy masa trochę przestygnie dodajemy ją do miski z twarogiem, a także namoczoną w wodzie i rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy. Z laski wanilii wyciągamy ziarenkami i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie. Na końcu ubitą śmietankę delikatnie szkatułką łączymy z masą twarogową.
  • 3. Rant tortownicy wyściełamy folią spożywczą. Utworzy ozdobne wzorki na bokach sernika, a także zabezpieczy ciasto przez metalem czy niechcianym zapachem. Masę serową wlewamy na przygotowany wcześniej spod i schładzamy w lodówce przez 1,5 h. Sernik dekorujemy ubitą śmietanką i świeżymi owocami.

Porady

Sernik doskonale sprawdza się na ciepłe, letnie przyjęcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy