Sałatka z pieczoną dynią i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sezon na dynie pomału dobiega końca, ostatni to dzwonek na przygotowanie tej pysznej, jesiennej sałatki z dynią w roli głównej.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ulubionej sałaty lub jarmużu
    20 dag szynki konserwowej
    2 jabłka
    ½ upieczonej dyni
    100 gram koziego sera (można zamienić go na ser lazur)
    2/3 szklanki orzechów włoskich
    Sos:
    3 łyżeczki musztardy
    2 łyżki miodu
    ½-2/3 szklanki oliwy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Sól, pieprz

Sałatka z pieczoną dynią i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę, ser i jabłka kroimy w kostkę. Upieczoną dynię obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podprażamy przez 2-3 minuty orzechy włoskie. W słoiczku mieszamy ze sobą miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    W salaterce lub w 4 słoikach układamy sałatę na nią wykładamy pieczoną dynię, następnie jabłka, szynkę, ser i orzechy. Całość polewamy sosem i serwujemy.

    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy