Rolada boczkowa z lubczykiem, pieczona w zupie pieczarkowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonała domowa wędlina

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: 1 kg surowego boczku
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki soli peklowej
    3 łyżki ziół suszonego lub świeżego lubczyku
    1 opakowanie zupy pieczarkowej w proszku

Rolada boczkowa z lubczykiem, pieczona w zupie pieczarkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Prostokąt surowego boczku nacieramy solą peklowa i odstawiamy na 3 dni w chłodnym miejscu. Po tym czasie opłukać i osuszyć. Na części chudej wykładamy zmiażdżony czosnek i lubczyk. Zwijam w ciasną roladę i obwiązujemy sznurkiem. Posypujemy dookoła zupą pieczarkowa , zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni około 1,5 h. Studzimy.

Porady

Do rolady możemy użyć zupy cebulowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy