1,5 szklanki rozgotowanego miąższu z dyni
2 twarde jabłka
3 jajka
niecała szklanka mąki pszennej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki cynamonu
sól i cukier do smaku
olej do smażenia
Placuszki dyniowo - jabłkowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajka, dodajemy miąższ dyni, mleko,mąkę, cynamon, odrobinę soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Całość ubijamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy dodać troszkę więcej mąki
2.Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy do ciasta, ostrożnie mieszając łyżką.
3.Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcjami ciasto i smażymy z obu stron aż placuszki będą rumiane.
Porady
Placuszki doskonale smakują z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Komentarze