Placki z żółtej cukinii i komosy ryżowej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smakowite placki z tartej żółtej cukinii oraz komosy ryżowej. Placki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub pieczarkowym choć solo również są pyszne. Polecam

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g żółtej cukinii
    50 g komosy ryżowej
    1/2 szkl wody
    2 jajka
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    oliwa do smażenia

Placki z żółtej cukinii i komosy ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę ryżową (quinoa) gotujemy przez 15 minut w 1/2 szkl wody, studzimy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy. Do miski przekładamy odciśniętą cukinię, ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, jajka, mąkę oraz przyprawy, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy łyżką ciasto na placki. Smażymy na małym ogniu na rumianio z obu stron.

Komentarze

Podobne przepisy