Placki harynkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kiedyś dziwnie kojarzyło mnie się łączenie oczywistych smaków ze skrajnymi. Takie miałem odczucie przygotowując kiedyś karminadle ze śledziami. Tym razem sięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało.

  • 40 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    1 kg filetów śledziowych
    200 g wędzonego boczku
    cebula
    jajko
    mąka (ilość zależna od typu ziemniaków)
    łyżeczka mielonego imbiru
    3 łyżki soku z cytryny
    pęczek natki pietruszki
    pieprz

Placki harynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki harynkowe 1. Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy.
  • Placki harynkowe 2. W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy